Om ECR

Det är till nytta för oss konsumenter som ECR finns. Här samarbetar dagligvarubranschen sida vid sida, för att leverera lösningar som bättre uppfyller våra behov.

ECR, Efficient Consumer Response, är en neutral plattform där handeln och dess leverantörer samarbetar under gemensam flagg för att leverera förbättringar och innovationer som leder till ökad kund- och affärsnytta. Ända sedan starten på 90-talet, har vi följt en tydlig vision:

”Hållbart samarbete i hela värdekedjan för att bättre, snabbare och till lägre kostnad ge våra konsumenter den bästa kundupplevelsen.”

ECR-samarbetet skapar konsumentfördelar som bättre varutillgång, produktsäkerhet och mer prisvärda produkter på hyllan.

Våra affärsprinciper

ECR är skapat för att tillgodose konsumentintressen. ECR-samarbete får inte användas för att begränsa konkurrensen mellan aktörer. Företag som ingår i ECR-projekt ska noga följa gällande konkurrenslagstiftning. ECR Community (tidigare ECR Europe) har utfärdat konkurrensriktlinjer med fokus på efterfrågesidan; dessa riktlinjer går främst ut på att ingen känslig information ska utväxlas mellan konkurrenter; och att parter inte ska sluta avtal som begränsar detaljistens frihet att sätta priser, välja leverantörer, bestämma produktsortiment eller på annat sätt styra sin försäljning till konsument.

Organisation och styrgrupper

ECR Sverige drivs i projektform där organisationen är uppdelad mellan tre grupper:

  • Retail Demand som fokuserar på försäljningssidan, exempelvis genom utbildningar och tidsfönster för sortimentsrevideringar
  • Retail Supply som strävar efter att förbättra och effektivisera logistikflöden
  • Foodservice som effektiviserar restaurang- och grossistsamarbeten

ECR Sverige drivs inom ramen för DLF (Dagligvaruleverantörerna) och SvDH (Svensk Dagligvaruhandel) samt administreras av GS1 Sweden. ECR finns flera länder som i sin tur samarbetar över landsgränserna i nätverket ECR Community.

Retail Demand

I vår grupp fokuserar vi på försäljningssidan. Det är bland annat vi som varje år tar fram och beslutar om ECR Tidsfönster och branschgemensamma utbildningar.

Henrik Eriksson (Ordförande)
Orkla Foods

Johanna Brandorf
Dagab inköp & logistik (Axfood)

Johanna Tael
ICA Sverige

Louise Edgren
Lidl Sverige

Ants Kippar
Vitamin Well

Alexander Friberg
Findus

Jenny Hillman
Essity Hygiene and Health

Beatrice Pössl
Coop Sverige

Mathias Dittrich
DLF

Ylva Heivert
SvDH

Retail Supply

Vi strävar efter att förbättra och effektivisera logistikflöden. Vi har exempelvis tagit fram publikationerna Förpackningsguiden och Guide till effektivare Varuförsörjning. Vi erbjuder också utbildningar för branschen.

Andor Döme (ordförande)
Axfood / Dagab

Malin Leander
Arla Foods

Rolf Hestner
Axfood / Dagab

Peter Dannqvist
Arvid Nordqvist

Charlotta Holmgren
Continental Bakeries

Andreas Aspsäter
Coop Sverige 

Tomas Norrström
Coop Sverige 

Mikael Johansson
Cloetta Sverige

Mathias Dittrich
DLF 

Jörgen Sköld
Fazer Bageri

Jens Rosenqvist
Lantmännen Cerealia

Max Friberg
Red Bull Sweden

Jenny Niskanen
Lidl Sverige

Jesper Sörensen
Pågen

Johan Rosvall
Scan Sverige 

Andreas Persson
ICA Sverige

Christina Stockinger
ICA Sverige 

Anna Pärsdotter
Lidl Sverige     

Erik Andersson
Orkla Foods Sverige

Gaviota Dania
Procter & Gamble Sverige

Ylva Heivert
SvDH

Lina Nilsson
Danone

Moa Stenkvist
Di Luca & Di Luca

Linda Munters
Mondelez Sverige

Kristofer Sundberg
Coca-Cola European Partners Sverige

Foodservice

I den här gruppen samarbetar vi från grossist- och leverantörssidan kring bland annat hållbarhet, produktsäkerhet och gemensamma standarder. Just nu arbetar vi mycket med försöka förbättra statistik och marknadsdata för Foodservice, vi driver projekt om förpackningar kopplat till nya lagkrav samt tar fram verktyg för återtag vid produktincidenter.

Per Jörnevik (Ordförande)
Axfood/Dagab

Kristina Hovmöller (vice ordförande)
Flora Food Group    

Charlotta Fredhsdotter Holmberg (Suppl.)
Martin & Servera

Per-Eric Kanström
Martin & Servera

Jonas Västerstig
Danish Crown

Patrik Torstensson
Svensk Cater 

Joakim Sköld Östling
Menigo Foodservice       

Peter Meyerson
Unilever Food Solutions

Mikael Haage
Haugen-Gruppen

Hanna Segerberg (Suppl.)
Valio

Mikaela Rinaldo (Suppl.)
(Santa Maria)

Jan Jonsheim (Suppl.)
Mårdskog & Lindqvist

Per Engström (Suppl.)
Axfood

Mathias Dittrich
DLF   


Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vårt nyhetsbrev ger dig inspiration, tips och verktyg. Håll koll på aktuella händelser i dagligvarubranschen och få erbjudanden om utbildningar, seminarier och event.

Jag samtycker till att ECR Sverige behandlar personuppgifter om mig i enlighet med deras integritetspolicy.